Meerwaarde van een BVP-training
Nieuwe inzichten opdoen, je kennis up-to-date houden of je geheugen weer even opfrissen. Wij houden van een goede training! In maart bezocht Hans Pilaar een tweedaagse training van Nevi, het bekende inkoopkennisinstituut. Hij had niet verwacht zoveel waardevolle ideeën op te doen. En natuurlijk delen we deze inzichten en ideeën.
Loslaten kan moeilijk zijn
‘Wanneer er met een BVP-methode wordt aanbesteed, is de opdrachtnemer de expert in zijn vakgebied en hoeven de processen niet uitgebreid verklaard te worden. Maar we vergeten vaak dat BVP voor sommige opdrachtgevers ook een nieuwe manier van werken kan zijn, en dus ook zo bepaalde zorgen met zich mee kan dragen.’ Vertelt Hans. ‘Veel van de deelnemers die ik tijdens de training sprak zijn inkopers die nu voor het eerst met BVP aan de slag gaan. Voor hen was het lastig om niet in de voorschrijvende rol te gaan zitten en te eisen van opdrachtnemers hoe zij het werk moeten uitvoeren. Om dus hun eigen expertrol los te laten en zich enkel te baseren op die van de potentiële opdrachtnemer.’
Stel de opdrachtgever gerust
Het is dus aan de aannemer om de opdrachtgever gerust te stellen. Dit doe je door met sterke Verifieerbare Prestatie Indicatoren (VPI’s) te komen en een doordacht risicodossier aan te leveren. In deze twee onderdelen toon je met meetbare feiten en deskundig ontwikkelde risico’s aan dat jij in staat bent de opdrachtgever volledig te ontzorgen.
Kom met belangrijke risico’s voor de opdrachtgever en licht deze uitgebreid toe. Beschrijf niet alleen waarom juist deze risico’s het belangrijkst zijn, maar ook wat de impact is op de doelstellingen van de opdrachtgever. Beschrijf de beheersmaatregelen zo concreet mogelijk en wanneer je een maatregel kan onderbouwen met een eigen prestatie uit het verleden, doe dit dan ook zeker. Bij de VPI’s is het belangrijk dat je gegevens verzamelt die aantonen dat je de doelstellingen en deliverables van het huidige project kunt realiseren. Deze informatie kan niet algemeen zijn en moeten echt van toepassing kunnen zijn op het onderhavige project en de doelstellingen.
Het onderdeel van de opdrachtgever binnen scope
‘De scope van de opdracht heb ik altijd als iets gezien wat volledig de taak van de opdrachtnemer is, maar deze training gaf mij hier een nieuwe kijk op’, vertelt Hans. ‘Daarbinnen vallen namelijk ook altijd taken die voor de opdrachtgever zijn, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen. Hier ligt een kans voor de inschrijvende partij om de opdrachtgever te ontlasten.’
Ondersteun waar mogelijk
Wanneer je kijkt naar de scope moet je dus niet vergeten dat hier ook taken tussen zitten die de opdrachtgever zelf moet uitvoeren. Als aannemer speel je hierop in door deze werkzaamheden zo makkelijk mogelijk te maken, of ze zelfs helemaal over te nemen. Bij bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen gaat er wellicht wat voorbereidend werk aan vooraf, deze voorbereidende taken kan je overnemen. En zo zijn er allerlei werkzaamheden die je kan overnemen of waarbij je kan assisteren.
Toelichting: de scope van de opdracht omvat alle taken en verantwoordelijkheden van de opdrachtnemer. Maar binnen de scope valt ook een aantal taken voor de opdrachtgever. Daarnaast heeft de opdrachtgever doelstellingen, deze vallen buiten de scope van de opdrachtnemer. In kansendossier beschrijf je hoe je buiten je eigen scope bijdraagt aan de overstijgende doelstellingen van de opdrachtgever.
Samen tot nieuwe inzichten komen
Het uitwisselen van kennis zorgt voor positieve nieuwe inzichten. Wij delen graag onze kennis ook met jou. Neem dus gerust contact op voor een goed gesprek onder het genot van een kop koffie.